Anty rak

Komórki rakowe charakteryzują się większą odpornością niż zwykłe komórki w ciele człowieka. Nie umierają po pewnej ilości podziałów. Zatruwają nasze ciało wydzielanymi substancjami, które powodują stany zapalne. Komórki te przejmują kontrole nad naczyniami krwionośnymi, które maja dostarczać do nich tlen i pożywienie . Umożliwia to wzrost nowotworu i rozwój guza. Rozwój nowotworu w organizmie trwa od 5 do 40 lat. Wczesne uchwycenie zachorowania , a najlepiej profilaktyka jest ścieżką do sukcesu i pełni zdrowia.

Wiele czynników może wpływać na rozwój raka. Nowotwór szyjki macicy jest związany z chroniczną infekcją wirusem papilloma. U pacjentów z częstym zapaleniem jelit niejednokrotnie wykształca się rak okrężnicy. Rak jelit związany jest z zakażeniem Helicobacter pylori,  a nowotwór wątroby z zachorowaniem na wirusowe zapalenie wątroby typu B i C. Międzybłoniak jest spowodowany przez zapalenie w związku z kontaktem z azbestem, rak płuc ma związek z toksynami w dymie papierosowym.

Substancje toksyczne w naszym środowisku przeniknęły do wszystkich warstw biosfery. Człowiek nosi w swoim ciele dziesiątki a nawet setki takich związków. Agencja badań nad rakiem zbadała 900 potencjalnie niebezpiecznych związków i tylko jedna okazała się niegroźna. Codziennie pochłaniamy ogromne ilości pestycydów i innych związków chemicznych wraz z pożywieniem. Stosujemy  kosmetyki zawierające aluminium, estrogen, preparaty łożyskowe, ftalany i inne.  Pamiętajmy, że im grubsza skórka w warzywie lub owocu, tym mniejsze nasączenie pestycydami.

Nasz organizm nie jest zupełnie bezbronny w walce z rakiem. Układ odpornościowy może użyć swoich sił do pokonania wroga. Można przyblokować powstawanie stanów zapalnych, które uniemożliwiają inwazję choroby. Uniemożliwienie rozwoju naczyniom krwionośnym pozbawia guza źródła pożywienia i tlenu. Naturalne metody opierają się na pełnej mobilizacji układu odpornościowego. Badania wykazały, że komórki odpornościowe NK-  natural killer działają najlepiej gdy przestrzegamy zdrowej diety, żyjemy w czystym środowisku, jesteśmy aktywni fizycznie. Nie bez znaczenia są emocje. Komórki działają skuteczniej gdy w naszym życiu obecna jest radość i poczucie związku z otoczeniem. Jak więc stymulować nasz układ odpornościowy?

Wyróżniamy szereg czynników, które mogą blokować lub pobudzać układ odpornościowy. Tradycyjna dieta zachodnia sprzyja zapaleniom i blokuje odzew układu odpornościowego. Inne czynniki blokujące to: stłumione emocje, stres, gniew, depresja, izolacja społeczna, negowanie swojej prawdziwej tożsamości, siedzący tryb życia. Pobudzająco działają takie elementy jak: dieta śródziemnomorska, azjatycka, indyjska, wyrażanie emocji, spokój, radość, wsparcie ze strony otoczenia, akceptacja siebie, swoich wartości i historii, regularna aktywność fizyczna.

Kluczem do sukcesu w zwalczaniu raka jest specyficzna dieta i stosowanie wszystkiego co powoduje eliminację stanów zapalnych(które powodują rozwój nowych naczyń krwionośnych).

Dieta powinna mieć niski Indeks glikemiczny. Są to produkty, które powodują wolniejsze wzrosty poziomu insuliny we krwi. Produkty te zawierają węglowodany złożone, które na dłużej zapewniają nam sytość. Unikamy oczyszczonego cukru i białej mąki.

Niezwykle istotne jest powrócenie „do korzeni”. Powinniśmy szukać produktów możliwie jak najmniej przetworzonych, pochodzących z ekologicznych, sprawdzonych źródeł.

Ogromne znaczenie ma wpływ otyłości na zachorowalność na nowotwory.  Badacze coraz częściej wskazują na związek między otyłością a zapadalnością na nowotwory.  Nie bez znaczenia jest  fakt iż krowy przestały być wypasane na łąkach. Brak  świeżej traw w diecie spowodował znaczący spadek zawartości kwasów omega-3. Wzrósł natomiast poziom omega-6, który jest czynnikiem prozapalnym(zwłaszcza jeśli nie występuje w odpowiedniej proporcji do omega 3).  Karmienie paszą kukurydziano-sojową powoduje też  zanik kwasu tłuszczowego CLA, który zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Niedawno wprowadzono hormon, który jest podawany krowom w celu zwiększenia produkcji mleka. Potęguje on wzrost komórek tłuszczowych i nowotworów złośliwych.

Również margaryny mają zaburzoną proporcję kwasów omega 3 i 6. Zmniejszają poziom cholesterolu, ale powodują rozwinięcie stanu zapalnego.

Bardzo istotne jest nadmierne spożycie tłuszczów typu trans zawartych w ciastkach, krakersach, chrupkach i innych. Należy w miarę możliwości je ograniczać.

Bardzo cennym składnikiem jest siemię lniane, w którym kwasów tłuszczowych omega 3 jest trzy razy więcej niż omega-6. Pozwala ono na uregulowanie stosunku kwasów tłuszczowych i zmniejszenie lub całkowite zlikwidowanie stanów zapalnych.

Istnieje szereg produktów spożywczych, których działanie antynowotworowe zostało udokumentowane. Zielona herbata zawiera polifenole, które przeciwdziałają powstawaniu nowych naczyń krwionośnych. Odtruwa organizm eliminując rakotwórcze toksyny. Izoflawony zawarte w soi  blokują angiogenezę(powstawanie nowych naczyń krwionośnych). Nieprzeceniona jest rola kurkumy zawierającej kurkuminę, która od dawien dawna w ilości ok. 1,5 g dziennie stosują Hindusi. Ma działanie przeciwzapalne i przyczynia się do samobójczej śmierci komórek raka. Zwalcza czynnik który blokuje działanie naszego układu odpornościowego. W kuchni azjatyckiej królują grzyby. Okazało się jednak, że boczniaki równie dobrze pobudzają system immunologiczny i skutecznie zwalczają chorobę. Owoce takie jak maliny, truskawki, jak również orzechy laskowe i włoskie zawierają kwas elagowy, który wykazuje taką samą skuteczność jak leki spowalniające rozrost naczyń krwionośnych i odtruwają komórki. Podobnie działają wiśnie z zawartym w nich kwasem D-glukarowym. Eliminują też estrogen pochodzący z chemikaliów ze środowiska. Czarne jagody, żurawina, cynamon i gorzka czekolada zmuszają komórki rakowe do apoptozy(śmierci). Bardzo istotne są zioła: mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, które poprzez zawarte w nich terpeny ograniczają rozwój nowotworu i powodują jego  obumieranie. Karnozol zawarty w rozmarynie blokuje możliwości rozprzestrzeniania się nowotworu, a co za tym idzie pozbawia go złośliwości. Pietruszka i seler zawierają cenną apigeninę, która osłabia proces tworzenia nowych naczyń krwionośnych.

Lekarze zgłębiający temat składników i produktów spożywczych, które hamują lub zapobiegają rozwojowi nowotworów, podkreślają, że istnieją składniki które działając w synergii zmniejszają do 10% prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Bardzo istotne jest spożycie takich składników  jak: selen, magnez, witamina C i A.  Specjaliści zalecają koktajle warzywne bogate w niezbędne składniki, witaminy  i minerały.

Jedno jest pewne. Dieta bogata w składniki antynowotworowe nie przynosi szkody dla pacjenta. Program „Anty Rak” to szyty na miarę plan eksterminacji wroga ,jakim jest nowotwór i zapobieganie jego ujawnieniu. Dzięki zastosowaniu optymalnego żywienia, bogatego w witaminy i minerały pobudzamy nasz organizm do walki. Program ten odkryje moc Twojego umysłu do zwalczania raka i nauczy Cię wytrwałości w tej walce. Jeśli sądzisz, że nie masz nic do stracenia to co zatrzymuje Cię, aby zmienić swoje życie? Nie czekaj aż nowotwór rozwinie swoje skrzydła. Wspomóż organizm w walce lub spraw by nie była konieczna.

Zamów indywidualny plan zdrowej diety dla Ciebie!